Terug

Trickle filter van PP materiaal

Filters

Trickle filter van PP materiaal

Een trickle filter, ook wel bekend als een druppelfilter, is een essentieel onderdeel van een aquarium- of vijverfiltratiesysteem. Dit innovatieve filterontwerp maakt gebruik van de kracht van zwaartekracht en biologische processen om water te zuiveren en de leefomgeving van vissen en andere waterdieren gezond te houden.

Maar wat maakt een trickle filter zo effectief? Laten we eens kijken naar de werking en voordelen van dit type filter.

WAT IS EEN TRICKLE FILTER?

 1. Biologische filtratie:
  Een trickle filter werkt voornamelijk door biologische filtratie. In de filter bevinden zich grote oppervlakken waarop nuttige bacteriën kunnen groeien. Deze bacteriën zijn verantwoordelijk voor het afbreken van schadelijke stoffen zoals ammoniak en nitrieten, die giftig zijn voor vissen. Door het water langs deze bacteriën te laten stromen, wordt het gereinigd van deze schadelijke stoffen.

 2. Druppelende waterstroom: In een trickle filter wordt water vanuit het aquarium of de vijver naar boven gepompt en vervolgens over een reeks filtermedia geleid. Dit water druppelt vervolgens langzaam terug naar beneden door de filtermedia. Deze constante, druppelende waterstroom zorgt ervoor dat de bacteriën voldoende zuurstof krijgen om optimaal te functioneren. Bovendien maximaliseert het de oppervlaktecontacttijd tussen water en bacteriën, waardoor de filtratie-efficiëntie wordt verhoogd.

 3. Mechanische filtratie: Naast biologische filtratie kan een trickle filter ook mechanische filtratie bieden. Grove filtermedia zoals schuim of filterwatten worden vaak gebruikt om vuildeeltjes en grove verontreinigingen uit het water te verwijderen voordat het langs de bacteriën stroomt. Dit helpt om de belasting van de biologische filtratie te verminderen en zorgt voor een helderder water.

 4. Modulariteit en aanpasbaarheid: Een van de voordelen van trickle filters is hun modulaire ontwerp. Ze kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van een aquarium of vijver door het toevoegen of verwijderen van filtermedia, het regelen van de waterstroom en het aanpassen van de pompkracht. Hierdoor kunnen ze worden gebruikt in zowel kleine thuisaquaria als grote openbare aquaria en vijvers.

Kortom, een trickle filter is een krachtig hulpmiddel voor het handhaven van een gezond en evenwichtig ecosysteem in een aquarium of vijver. Door de combinatie van biologische en mechanische filtratie biedt het een effectieve manier om het water te zuiveren en de leefomgeving van vissen en andere waterdieren te verbeteren.

Een trickle filter, ook bekend als een druppelfilter, is een geavanceerd filtratiesysteem dat wordt gebruikt in aquaria, vijvers en andere wateromgevingen om het water te zuiveren en de leefomgeving van vissen en andere waterdieren gezond te houden. Maar hoe werkt dit ingenieuze systeem precies?

HOE WERKT EEN TRICKLE FILTER?

 1. Inlaat van water: Het proces begint met water dat wordt aangevoerd vanuit het aquarium, de vijver of een ander watervoorzieningssysteem. Dit water bevat vaak organisch afval, voedselresten, uitwerpselen van vissen en andere verontreinigingen die de waterkwaliteit kunnen aantasten.

 2. Mechanische filtratie: Als eerste stap passeert het water vaak door grove filtermedia, zoals schuim of filterwatten. Deze materialen vangen grove deeltjes op, zoals visuitwerpselen, voedselresten en plantenresten. Dit helpt om te voorkomen dat deze deeltjes de biologische filtermedia verstoppen en de efficiëntie van het systeem verminderen.

 3. Biologische filtratie: Na de mechanische filtratie stroomt het water door de biologische filtermedia. Dit zijn vaak poreuze materialen met een groot oppervlak waarop nuttige bacteriën kunnen groeien. Deze bacteriën zijn verantwoordelijk voor het afbreken van schadelijke stoffen zoals ammoniak en nitrieten, die giftig zijn voor vissen. Door het water langs deze bacteriën te laten stromen, wordt het gereinigd van deze schadelijke stoffen.

 4. Trickle effect: Het gezuiverde water stroomt vervolgens over de biologische filtermedia in de vorm van kleine druppels. Dit zogenaamde "trickle effect" zorgt voor een optimale zuurstofuitwisseling tussen het water en de bacteriën op het oppervlak van de media. Dit helpt de bacteriën te voorzien van de zuurstof die ze nodig hebben om effectief te functioneren.

 5. Terugkeer naar het aquarium of de vijver: Nadat het water door de trickle filter is geleid en grondig is gereinigd, wordt het teruggeleid naar het aquarium, de vijver of het wateromgevingssysteem. Het water dat terugkeert naar de omgeving is nu helder, schoon en vrij van schadelijke stoffen die de gezondheid van vissen en andere waterdieren kunnen beïnvloeden.

Door deze stappen te doorlopen, kan een trickle filter op een effectieve manier bijdragen aan het handhaven van een optimale waterkwaliteit in aquaria, vijvers en andere wateromgevingen. Dit draagt ​​bij aan een gezonde en gebalanceerde leefomgeving voor vissen, planten en andere waterdieren.

TRICKLE FILTER KOPEN?

Wij hebben een ruim assortiment tricklefilters op voorraad.

BESTE VULLING VOOR TRICKLE FILTER?

MPF Biomedia Siporax

Sera Siporax

Alfa Grog

Helix plus

 

Trickle Filters: Essentieel voor een Gezonde Koivijver

In de wondere wereld van koivijvers is het behouden van een gezonde omgeving voor je koi niet alleen een prioriteit, het is een passie. Een van de sleutelcomponenten in het bereiken van een heldere en gezonde vijver is het gebruik van een trickle filter. Maar wat maakt dit type filter zo speciaal en waarom zou elke koivijverbezitter erover moeten nadenken om er een te gebruiken? Laten we dieper duiken in de voordelen en werking van trickle filters.

Voordelen van Trickle Filters

 • Superieure Oxygenatie: Het open design zorgt voor een maximale blootstelling aan de lucht, waardoor het zuurstofgehalte in het water toeneemt. Dit is essentieel voor de gezondheid van de koi en stimuleert de groei van nuttige bacteriën.
 • Efficiënte Ammoniak en Nitriet Reductie: Door de geoptimaliseerde omstandigheden voor nitrificerende bacteriën, zijn trickle filters bijzonder effectief in het verminderen van schadelijke stoffen.
 • Makkelijk te Onderhouden: Vergeleken met andere filtersystemen zijn trickle filters relatief eenvoudig te onderhouden. Omdat het filtermedium niet snel verstopt raakt, hoeft het minder vaak te worden schoongemaakt.

Installatie en Onderhoud

De installatie van een trickle filter vereist enige planning en inzicht in de dynamiek van je vijver. Het is belangrijk om de juiste grootte en capaciteit voor je vijver te kiezen. Een goed ontworpen systeem houdt rekening met de totale waterinhoud, de visbezetting en de totale biologische belasting.

Het onderhoud van een trickle filter omvat het regelmatig controleren van de pH-waarde en de waterkwaliteit, het schoonmaken van het filtermedium en het waarborgen dat de waterstroom onbelemmerd blijft. Een consistent onderhoudsschema zorgt voor de efficiëntie en effectiviteit van het filter over de lange termijn.

Conclusie

Een trickle filter is een uitstekende investering voor elke koivijver. Het biedt superieure filtratie, verbetert de waterkwaliteit en draagt bij aan een gezonde omgeving voor je koi. Door de juiste installatie en regelmatig onderhoud kan je vijver niet alleen een thuis zijn voor prachtige koi, maar ook een bron van trots en vreugde.

 

 
 
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Ma-koi 4,6 / 5 - 92 Reviews @ Google
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »