Terug

Biodrum Rotators

HET MEEST STABIELE BIOLOGISCHE COMBI TROMMELFILTER OP DE VIJVERMARKT!

Filters

Biodrum Rotators

HET MEEST STABIELE BIOLOGISCHE COMBI TROMMELFILTER OP DE VIJVERMARKT!

We krijgen veelvuldig de vraag wat is een Biodrum rotator?

Nou eigenlijk is dat een biologisch filter voor vijvers, die de meest perfecte omstandigheden creëert voor nitrificerende bacteriën, die er op dit moment op de markt te verkrijgen is.

VOORDELEN VAN EEN BIODRUM ROTATOR TEN OPZICHTE VAN EEN MOVING BED COMBIFILTER:

 • Er kan meer 4x zoveel gevoerd worden!!!
 • Stabielere water waardes in het voorjaar
 • Stabielere waterwaardes na medicijngebruik
 • Snellere opstart in het voorjaar
 • 4x betere biologische werking!
 • Compleet afbreken van ammoniak en nitriet tot niveaus van 0 (niet meer meetbaar)
 • Betere vorm van biologische filtratie door dat de bacteriën 100% zuurstof voor handen hebben ipv 9.2 mg/liter in water (bij 20 °C )
 • Ontgassing van ammoniak door grote hoeveelheden zuurstof en kletterend water

Het concept komt uit de zuiveringsindustrie vele tientallen jaren geleden. Het is een ronddraaiende cilinder gevuld met biologisch materiaal die voor 40% onderwater, en 60% boven water draait. Dit zorgt voor maximale zuurstof verzadiging.

Leuk denkt u nu, maar waarom? Een bewegend bed of een kamer met matten werkt toch ook? Ja dat klopt, maar.. :

Er zijn al vele mensen geweest die bij het opstarten van een koi-vijver, enorm lang hebben moeten wachten om hun nitriet onder controle te krijgen.
Vooral met een bewegend bed (combifilter). Dit is soms ook vaak te verklaren, omdat het bewegend bed materiaal rondzweeft in het water en elke keer tegen elkaar worden ‘aangebotst’. Hierdoor kan een bacterie zich niet (of erg moeilijk) hechten aan het materiaal aan de buiten zijde. Het enige materiaal waar hij op kan huisvesten is het binnenste gedeelte (die ook nog is in beweging is..). Nu hebben de meeste hobbyisten er ook nog eens grote luchtpompen op staan, die het materiaal niet doen zweven, maar doen bewegen als een jacuzzi! Hierdoor zal de bacterie zich alleen maar moeilijker huisvesten in het bewegend bed materiaal. En om het hem nog moeilijker te maken heeft onze grote vriend de bacterie niet alle zuurstof voor handen wat hij in de vrije buitenlucht zou hebben, omdat hij in het water zijn werk moet doen.

Maar waarom zou onze bacterie liever in een rotator gaan huisvesten? 

Ten eerste heeft hij het gehele materiaal tot zijn beschikking, binnenzijde en buitenzijde. Dus meer oppervlakte voor hem om te huisvesten en zich te vermenigvuldigen.

Ten tweede heeft hij alle zuurstof voor handen om zijn werk te doen, omdat hij steeds met de buitenlucht in aanraking komt

Ten derde ligt het biologische materiaal stil en is hem niet steeds als een raceauto aan het voorbij rijden .

Om hem nog meer keuzemogelijkheid te bieden waar hij het beste en makkelijkste zijn werk kan doen is dat hij: of aan de buitenzijde van de Rotator zich gaat huisvesten, of aan de binnenzijde. Er zijn diverse testen geweest in de zuiveringsindustrie, dat er ander bacterieel leven is in de binnenzijde van de rotator dan aan de buitenzijde  

Door deze perfecte omstandigheden die wij de bacterie bieden, kan hij zijn werk optimaal en beter doen dan bijvoorbeeld in een bewegend bed

Daardoor zal het huisvesten (opstarten) van de bacterie makkelijker en sneller gaan dan in de meeste moving bed filters.

In het een laatst gepubliceerd onderzoek tussen Rotators en diverse andere biologische filters (The Nitrification Capacity of Different Types of Biological Filters An Overview) blijkt dat de bacteriën in een rotator ongeveer 5 x zoveel werk te kunnen verrichten dan in moving bed filters. Dit wil zeggen dat ze 5x meer afvalstoffen kunnen afbreken met minder mankracht. Of dat ze 5x meer voer kunnen afbreken met dezelfde hoeveelheid biologisch materiaal!

Een voorbeeld.

Stel we hebben 100 liter Helix 17 in een moving bed zweven, of bij sommigen: racend door het water als botsauto’s (jacuzzi)… ! En we hebben 100 liter in een Rotator zitten.

Helix 17 als biologisch materiaal heeft een netto bruto oppervlakte om bacteriën te huisvesten van 720m2, en een beschermend oppervlakte van 589m2. Hey… alleen al in het verschil van bruto oppervlakte (binnen en buitenzijde van het materiaal) zit al een verschil van minimaal 130m2! Even ter verduidelijking, dat is dus bijvoorbeeld een stuk folie op de grond uitgelegd van 13 meter bij 10 meter! (Een gemiddelde woonkamer is nog kleiner..!) waar onze bacteriën zich meer kunnen huisvesten dan bij een moving bed.

Om even bij het voorbeeld te blijven heeft dus onze geliefde vriend de Nitrificerende Bacterie bij 100 liter helix 58.9m2 tot zijn beschikking (moving bed) en bij een Rotator 72m2 (een verschil van een vlak stuk vijver folie van 3 meter bij 4.35 meter!). Dus men heeft bijna 20% minder van het materiaal nodig in een rotator dan in een moving bed (geen 100 liter maar 80 liter met hetzelfde oppervlak)

Nu verzet een bacterie in een rotator nog eens min 5 x zoveel werk dan in een moving bed*. (Omdat hij daar meer zuurstof voor handen en dit de perfecte omstandigheden biedt om zijn werk te doen)

Als we het nou gaan omrekenen:

100 liter helix voor Moving bed = ±16 gram voer afbreken per dag
100 liter helix voor Rotator = ±80 gram voer afbreken per dag

Dus met ±20 liter Helix materiaal kan onze bacterie in de Rotator net zo veel voer afbreken dan bij een moving bed met 100liter!

Voor welk type filter zou onze vriend de Nitrificerende Bacterie kiezen…??

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Ma-koi 4,6 / 5 - 92 Reviews @ Google
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »